Recreatie en sport

Echt gras of kunstgras op je nieuwe sportveld?

Ach, even een sportveld aanleggen. Dat is toch een fluitje van een cent. Dat kan de gemeente toch zo even regelen en die klus is met wat vrijwilligers toch zo geklaard? In werkelijkheid is het anders, zo heb ik gemerkt. Het aanleggen van een sportveld vergt nogal wat, al is het alleen al de keuze voor de ondergrond. 

Sterke en groene graszode 

Ga maar na. Een sportveld moet goed zijn. Je moet onder zo optimaal mogelijke omstandigheden je sport uit kunnen oefenen. Stel je kiest voor 'ouderwets' gras als ondergrond. Dan moet je zorgen dat het veld in elk geval voldoende vocht doorlaat. Verder wil je uiteraard een sterke en groene graszode. Het veld moet immers een lust voor het oog worden. Het aanleggen laat je als je waarde hecht aan goed gras over aan een gespecialiseerde partij zoals Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek, die je ook meteen strikt om het onderhoud voor de rekening te nemen. Want zonder onderhoud is het zo gedaan met je mooie veldje. 

Gedegen vooronderzoek 

Een sportveld leg je niet zomaar even aan en leg je al helemaal niet zomaar ergens aan. Daar is gedegen vooronderzoek voor nodig; onderzoek waarin de wensen en eisen beschreven staan over het aan te leggen sportveld en waar de plaats en de gesteldheid van dat terrein onderzocht worden. Pas dan begint het er allemaal enigszins op te lijken, want pas dan kan er een ontwerp gemaakt worden. Is dat ontwerp na wat aanpassingen in orde bevonden, dan kan de aanleg beginnen. 

Gras is kwetsbaar 

De aanleg van een sportveld begint in negen van de tien gevallen met zaken als watergangen graven en opschonen, het egaliseren en bewerken van de grond en er zal drainage aangelegd gaan worden. Pas als er ingezaaid wordt, zullen de eerste contouren van je nieuwe sportveld enigszins zichtbaar worden. Overigens moet je echt voorzichtig zijn als het gras dan eindelijk doorkomt. Laat het met rust en laat het frequent door specialisten bekijken. Jong gras is kwetsbaar en door er te vroeg op te lopen kun je het grasveld helemaal bederven. 

Kunstgras 

Kunstgras biedt heel veel voordelen. Het kan sneller aangelegd worden en is meteen bespeelbaar. Kunstgras is in tegenstelling tot gras ook vrijwel altijd bespeelbaar en vergt minder onderhoud. Bovendien speel je altijd op een egaal veld en doe je je tegenwoordig op modern kunstgras al lang geen pijn meer als je valt. Wel is een sportveld aanleggen met kunstgras wat duurder.


Delen